När man pratar om fiber inom telekom så syftar man egentligen på fiberoptik. Vilket idag är standard när man bygger fysiska nätverk. Till exempel ett stadsnät eller ett rikstäckande nät, för att kunna transportera data. Fiber utgör idag grundstommen till all form av kommunikation. Oavsett om det handlar om fast- eller mobiltrafik, så knyts allt samman via fiberkopplingar.

Tidigare användes kopparnätet ("det gamla telenätet") för kommunikation, som med åren har kommit att avvecklas. Fiber möjliggör ett betydligt större användningsområde, eftersom den tekniken kan leverera högre bandbredder, med kortare svarstider och framför allt, stabilitet på en helt annan nivå. Därav är fiber idag det självklara valet när det handlar om åtkomst till internet.

Kommunikation via ljussignaler

Varför används fiberoptik?

I grund och botten har fiberoptik blivit en standard just för alla fördelar som den tekniken erbjuder. Via fiberoptik så skickas information via ljussignaler, i stället för elektriska signaler genom koppartråd eller koaxialkabel. Eftersom ljussignalerna inte förvrängs eller dämpas på samma sätt som de elektriska så är räckvidden, hastigheten och stabiliteten på en helt annan nivå. Ljusets hastighet är svår att tävla mot helt enkelt. Fiberoptik är även mer miljövänligt, vilket också är en stor fördel.

Prisma som bryter ljus

Finns det olika typer av fiberanslutningar?

När det handlar om fiberanslutningar så är det vanligtvis singlemode och multimode som benämns. Skillnaden mellan de båda är egentligen själva tjockleken på fiberkabeln. Singlemode har en mindre diameter vilket gör dämpningen mindre och på så sätt kan man skicka signaler längre sträckor med högre hastighet. Ofta förväxlas detta med benämningar som t.ex. Svartfiber, WDM, CWDM m.m. Dessa är begrepp på olika tekniker för hur själva ljuset skickas över fiber, inte själva fiberkabeln i sig.

LÖSNINGAR

Olika transportsätt

Fiber eller trådlösa alternativ?

Det pratas mycket om 5G och höga hastigheter via mobilnätet. Likaså radio-länkar där signalerna skickas via radiovågor. Som tidigare nämnt så knyts alla dessa tekniker ihop via fibernät i grunden men sista sträckan blir trådlös. Även om alternativa tekniker utvecklas med tiden så kommer dessa lösningar aldrig att ersätta fiberanslutningar helt och hållet, utan fungerar snarare som ett komplement. Trots att det finns bra trådlösa alternativ, kommer de inte kunna slå fördelarna med en fiberanslutning hela vägen. Framför allt när det avser stabilitet och svarstider.

Fast eller trådlös anslutning

Kan det skilja mellan olika leverantörer?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man väljer sin leverantör. Att det ska fungera är självklart. Men hur det fungerar blir allt viktigare. Hur skickas data, mellan vilka sträckor, vad händer om en kabel grävs av och vilken hjälp får jag när jag behöver den? Det är några frågor man bör beakta. Här tänker och jobbar många leverantörer väldigt olika. Vi tyckte det behövdes en förändring, med fokus på kunden och dess behov. Därför är, och kommer alltid vår ledstjärna att vara kunden. Vissa ser oss som det svarta fåret, vi ser oss som IT-branschens utmanare.

KONTAKTA OSS

Det svarta fåret

Vilken hastighet behövs?

Själva hastigheten på tjänsten har idag blivit en form av måttstock för hur ”bra” tjänsten är. Vilket är långt ifrån sanningen. Även om du har en hög hastighet så blir inte tjänsten bättre om trafiken måste ta onödiga omvägar som kan resultera i instabilitet eller driftstörningar i användandet. Det viktiga är vilken typ av trafik som ska skickas, hur ofta, hur mycket, var och när? Ibland kan det vara svårt att förstå och identifiera detta själv. Kontakta oss så hjälper vi er att hitta rätt lösning, för era behov.

Hög hastighet

Kan mitt företag få fiber?

Det finns flera möjligheter att ansluta sitt företag till fiber. Vanligtvis finns det ett redan utbyggt stadsnät eller fibernät som det går att ansluta till. Om fastigheten inte redan är ansluten eller förberedd med fiber, så kollar vi alltid vilka möjligheter som finns. Oftast går det att lösa då vi har ett nära samarbete med merparten av alla nätägare. Vi är anslutna i flera stadsnät över hela landet där vi kan erbjuda våra tjänster. Klicka på länken nedan för att se vilka tjänster vi kan erbjuda på er adress.

SÖK PÅ ADRESS

Trådad förbindelse

Vanliga frågor om fiber

Vad är fiber?

expand_more

Fiber syftar på en fiberoptisk kabel som har en kärna av mycket rent glas, som används för att skicka data via ljussignaler.

Hur fungerar fiber?

expand_more

Fiberoptik fungerar genom att ljusstrålar skickas i glaskärnan av en fiberkabel där de reflekteras. På så sätt studsar ljussignalen vidare från den ena änden av kabeln till den andra över längre sträckor.

Vad är fördelen med fiber?

expand_more

Då fiberkablar ofta består av många oerhört tunna fiberstrån är de effektiva för att skicka stora mängder data, över längre sträckor, i mycket höga hastigheter. Fiber är även en robust teknik med bra skydd mot omgivning och yttre påverkan.

Hur snabbt är fiber?

expand_more

Signalen skickas i ljusets hastiget vilket ger mycket korta svarstider, ofta handlar det om några millisekunder. Utöver svarstid finns även begreppet bandbredd, vilket syftar på själva överföringshastigheten, som vanligtvis mäts i Mbit/s. Vilken bandbredd som är möjlig beror på vilken typ av utrustning som används. Idag finns det utrustning som klarar över 100 000 Mbit/s.

Vilken fiber hastighet ska jag välja?

expand_more

Idag lägger många stort fokus på hastigheten när de tänker på sin uppkoppling, istället för att fokusera på användarbehovet i sin helhet. Vilken hastighet och lösning man ska välja beror helt och hållet på användandet och behoven. Kontakta oss så hjälper vi er att välja rätt hastighet, för just er verksamhet.

Vad kommer efter fiber?

expand_more

Nya tekniker utvecklas ständigt, t.ex. 5G som möjliggör trådlös kommunikation med högre hastigheter. Oavsett om det handlar om fast- eller mobiltrafik så knyts allt samman med fiber. Detta eftersom att fiber kommunicerar med ljusets hastighet, vilket är den högsta hastigheten det går att skicka information med. Därav är fiber en framtidssäker teknik som kommer att användas långt framöver.

OFFERTFÖRFRÅGAN